Glosar
Tract-urinar
cunoscut si sub denumirea de “cale urinara”, tractul urinar reprezinta totalitatea organelor prin care urina este eliminata din corp. Urina se formeaza in rinichi, ajungand mai apoi in vezica urinara de unde este eliminata prin actul mictiunii..
Tractul urinar include:
● Doi rinichi
● Doua uretere
● Vezica urinara
● Uretra
Infectie urinara
cunoscuta si sub denumirea de Infectie de Tract Urinar (ITU) este un tip de infectie cuzata de o bacterie care patrunde in tractul urinar si se inmulteste. Infectia urinara este o afectiune foarte comuna si poate afecta oricare din partile tractului urinar – uretra (uretrita), ureterele, vezica urinara (bladder) sau rinichii (pielonefrita).
Simptomele infectiilor urinare sunt neplacute si includ senzatia de usturime si durere la urinare, urina urat mirositoare si tulbure, nevoia frecventa de a urina si eliminarea unor cantitati mici de urina dar si dureri pelvine.
Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile patrund in interiorul tractului urinar iar de cele mai multe ori acestea sunt cauzate de E. coli sau de fungi precum Candida albicans.
Aparat urinar = sistem urinar
si face parte din aparatele fiziologice esentiale organismului pentru supravietuire. Aparatul urinar produce, stocheaza si elimina substantele nefolositoare organismului prin urina.
Din aparatul urinar fac parte:
● Rinichii – acestia sunt in numar de doi si indeplinesc rolul de “filtre” pentru corpul nostru. Acestea elimina substantele nefolositoare si filtreaza sangele, formand astfel urina primara (in parenchimul renal)
● Ureterele – sunt in numar de doua si sunt acele tuburi subtiri care transporta urina din rinichi in vezica urinara
● Vezica urinara – este un organ care stocheaza urina produsa de rinichi, pana atinge limita maxima de volum. Odata atinsa aceasta limita, urina va fi eliberata prin actul de mictiune (urinare). Vezica urinara are forma unui “sac” si poate stoca o cantitate de 300-350 ml de urina dar capacitatea acesteia este mai mare.
● Uretra – este un tub prin care urina din vezica este eliminata prin mictiune. In cazul femeilor, uretra este mai scurta (spre deosebire de uretra barbatilor) fapt pentru care femeile se confrunta mult mai des cu infectii urinare.
Infectii urinare recidivante
infectiile urinare apar ca urmare a prezentei, in 85% din cazuri, a bacteriei Escherichia Coli care colonizeaza si produce infectii in tractul urinar. Atunci cand aceste infectii reapar dupa terminarea unui tratament poarta numele de infectii urinare recidivante.
Infectiile urinare recidivante pot fi cauzate de prezenta aceleiasi bacterii sau a altor bacterii diferite iar printre principalii factori care favorizeaza dezvoltarea acestor bacterii sunt golirea incompleta a vezicii urinare, constipatia cronica, igiena deficitara, folosirea anumitor metode contraceptive precum diafragma etc.
Pentru a preveni recidiva infectiilor urinare este necesar sa administrati un supliment care sa va ajute in acest sens si sa respectati anumite masuri de igiena pentru a preveni raspandirea bacteriilor spre uretra.
Hibiscus sabdariffa
este o planta medicinala cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice datorita continutului ridicat de Vitamina C, beta-caroten, antioxidanti puternici precum acid citric, acid malic, acid ascorbic.
Datorita beneficiilor sale, Hibiscus sabdariffa este unul din cele mai apreciate surse non-farmacologice de tratament pentru diverse afectiuni printre care si infectiile de tract urinar, hipertensiunea arteriala, diabet. De asemenea, Hibiscus sabdariffa contribuie la reducerea valorilor colesterolului, are efecte antimicrobiene si poate favoriza scaderea in greutate.
Extract standardizat
este un extract dintr-o anumita planta care a fost obtinut urma unor procese specifice prin care se utilizeaza cantitati mari din planta aleasa. Drept urmare, extractul standardizat reprezinta un concentrat care contine o cantitate constanta dintr-un anumit compus activ al plantei.
Beneficiile terapeutice ale extractelor standardizate sunt demonstrate si ofera garantia faptului ca produsul respectiv contine o cantitate optima de subtanta activa.
Suplimentele care contin extracte standardizate sunt mult mai repede absorbite de catre organism, sunt mai eficiente si fiecare lot este aspru verificat pentru a oferi certitudinea ca nu contine impuritati. Astfel sunt demonstrate calitatea, siguranta si eficienta produselor respective.
Ellirose
este un ingredient patentat de laboratoarele Naturex care au sediul in Franta si reprezinta extractul standardizat de Hibiscus sabdariffa. Tratamentul cu Ellirose are o multime de beneficii pentru organism si este un tratament eficient pentru infectiile urinare si pentru prevenirea recidivei acestora.
Ellirose are proprietati antiseptice, antibacteriene si asigura buna functionare a aparatului urinar. Eficiacitatea Ellirose impotriva recidivei infectiilor urinare a fost demonstrata clinic in urma unui studiu realizat pe femei care s-au confruntat cu reaparitia infectiilor urinare.
In urma acestui studiu clinic a fost demonstrat faptul ca administrarea zilnica a 200 mg de Ellirose reduce posibilitatea recidivei infectiilor urinare cu pana la 56% dupa 12 saptamani de utilizare. Dupa un tratament de 24 de saptamani, recidiva infectiilor urinare scade cu pana la 77%.
Efect antiseptic
reprezinta capacitatea unei substante de a opri sau de a incetini dezvoltarea microorganismelor, microbilor. Substantele cu efect antiseptic sunt folosite pentru a reduce riscul de aparitie a infectiilor.
Antisepticile sunt utilizate pentru a dezinfecta pielea si alte tesuturi externe si pot ajuta la prevenirea infectiei in rani si arsuri. Antisepticele pot fi, de asemenea, utilizate ca tratament intern, folosind substante specifice si recomandate pentru uzul intern. Este important de mentionat ca antisepticele sunt diferite de antibiotice, care sunt utilizate pentru a trata infectiile bacteriene din interiorul organismului.
Efect antibacterian
reprezinta capacitatea unui agent de a distruge bacteriile si de a incetini dezvoltarea acestora. Substantele cu efect antibacterian sunt clasificate in cinci mari grupe dupa tipul de actiune, sursa bacteriilor, spectrul de activitate, structura chimica si functie.
Aceste medicamente acționează prin distrugerea sau împiedicarea reproducerea bacteriilor, ceea ce permite sistemului imunitar al organismului să lupte împotriva infecției.
Este important de menționat faptul că medicamentele cu efect antibacterian nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale, deoarece bacteriile sunt diferite de virusuri în ceea ce privește structura și modul în care se reproduc.
Prin urmare, este important ca un medic să determine tipul de infecție pe care o are o persoană înainte de a prescrie un medicament cu efect antibacterian.
Infectie urinara inalta – pielonefrita
este un tip de infectie urinara care afecteaza rinichii. Pielonefrita necesita un tratament medical prompt si corect doarece daca nu este tratata corespunzator, aceasta poate provoca leziuni rinichilor sau, bacteriile se pot raspandi in sange si pot provoca septicemie.
Tratamentul infectiilor urinare inalte includ antibioticele care pot fi administrate intravenos (in spital) sau sub forma unor medicamente.
Principalele simptome ale pielonefritei sunt:
● Febra asociata cu frisoane
● Senzatia de arsura, usturime si durere la urinare
● Nevoia de a urina foarte des si eliminarea unor cantitati mici de urina
● Greata si varsaturi
● Dureri abdominale sau de spate
● Urina tulbure si urat mirositoare
Dupa efectuarea tratamentului cu antibiotic (7 sau 10 zile) este necesara continuarea cu un tratament cu efect antiseptic pentru a preveni reaparitia infectiilor de tract urinar.
Infectia urinara joasa
reprezinta un tip de infectie urinara care afecteaza uretra (uretrita), vezica urinara (cistita) sau in cazul barbatilor prostatita. Simptomele cauzate de o infectie urinara joasa sunt urmatoarele:
● Urina tulbure si urat mirositoare
● Nevoie frecventa si urgenta de a urina
● Durere in timpul urinarii (disurie)
● Senzatia de arsura si usturime la urinare
● Eliminarea frecventa a unor cantitati mici de urina
● Dureri de spate sau dureri pelvine
Infectiile urinare joase pot fi tratate la domiciliu folosind suplimente adecvate iar de cele mai multe ori nu este necesara administrarea de antibiotice.
Cele mai frecvente cauze de aparitie a infectiilor urinare joase – cistite, uretrite sunt reprezentate de prezenta bacteriei E.coli, Klebsiella, Stafilocolul auriu sau de fungi precum Candida albicans. Infectiile urinare joase apar frecvent in cazul femeilor deoarece uretra acestora este mai scurta decat cea a barbatilor si astfel este facilitata patrunderea bacteriilor dinspre anus spre tractul urinar.
In cazul barbatilor, infectiile urinare pot fi provocate si de unele afectiuni ale prostatei deoarece pot bloca partial tranzitul urinar si astfel este favorizata inmultirea unor bacterii ce pot provoca o infectie de tract urinar.
Cistita
este o inflamatie a vezicii urinare, cel mai frecvent cauzata de o infectie bacteriana. Simptomele cistitei includ durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior, senzatie de arsura la urinare, urinari frecvente si dureroase, si uneori sange sau puroi in urina.
Cistita poate fi tratata cu medicamente antibiotice sau suplimente alimentare naturale, insa poate recidiva daca nu este tratata in mod corect.
Pentru a preveni cistita este important sa se consumati suficienta apa, sa mentineti igiena adecvata a organelor genitale si sa evitati folosirea lenjeriei intime sintetice sau a stramte. . Este foarte important de stiut faptul ca nu toate infectiile de tract urinar devin infectii ale vezicii urinare (cistite).