Your browser fingerprint:

Infectiile urinare acute si recidivante

Despre infectiile urinare acute

Infectia vezicii urinare este cel mai adesea cauzata de contaminarea bacteriana intravezicala, in special la persoanele cu sistem imunitar slabit.

Infectia vezicii urinare este un tip de infectie a tractului urinar (ITU). Aceasta se refera la o infectie oriunde in tractul urinar, cum ar fi vezica urinara, rinichii, ureterele sau uretra. Cele mai multe cazuri de infectii ale vezicii urinare sunt acute, adica apar brusc. Alte cazuri pot fi cronice (de durata) sau recidivante (se repeta dupa o anumita perioada de timp). Tratamentul precoce este esential pentru prevenirea raspandirii infectiei.

Conform National Library of Medicine, 50-60% dintre femeile adulte se confrunta cel putin o data de-a lungul vietii cu acest tip de infectie. Acest lucru este din cauza faptului ca uretra la femei este mai scurta decat cea a barbatilor. Un alt motiv este legat de faptul ca anusul este situat in apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra.

Mana unui doctor care scrie o reteta cu stiloul in caiet

Incidenta infectiilor de tract urinar

Incidenta infectiilor de tract urinar este mai mare la femei decat la barbati din cauza ca uretra este mai scurta la femei si creste probabilitatea ca bacteriile daunatoare sa ajunga in vezica si sa cauzeze o infectie urinara. Pe masura ce barbatii imbatranesc, prostata se poate mari. Acest lucru poate provoca blocari ale fluxului de urina si poate creste probabilitatea ca un barbat sa dezvolte o infectie urinara cronica.

Unele dintre bacteriile care provoaca infectiile de tract urinar exista, in mod natural, la nivel intestinal. La fiecare miscare intestinala si defecatie o parte din aceste bacterii parasesc organismul. Daca insa nu este mentinuta o igiena intima foarte buna, aceste bacterii raman la nivel tegumentar si se inmultesc.

Din cauza apropierii dintre orificiul anal si uretra, mai ales la femei, este foarte posbil ca bacteriile negative sa patrunda in uretra, determinand iritarea acesteia. In acest caz avem o uretrita. Uretrita este cauzata si de agenti patogeni precum Chlamydia si gonococul, care se transmit cu usurinta prin contact sexual neprotejat. Drumul de la uretra la vezica este foarte scurt. Daca bacteriile ajung la acest nivel, putem vorbi de o infectie urinara. Una dintre cele mai frecvente infectii ale vezicii urinare poarta numele de cistita, ceea ce inseamna ca avem si o iritatie la nivelul acesteia.

Uneori, bacteriile “rele” continua sa se extinda ascendent. Din vezica, pe calea ureterelor pot urca pana in rinichi. Acest tip de afectiune poarta numele de pielonefrita sau infectie renala si in acest caz avem de a face cu o situatie mai grava. Poate afecta si barbatii, fiind una dintre infectiile urinare comune la copiii cu varste mai mici de un an.

O infectie urinara nu reprezinta o boala cu transmitere sexuala, insa contactul sexual poate favoriza migrarea bacteriilor catre tractul urinar.

mana si o eprubeta

Cum este diagnosticata o infectie urinara

Atunci cand unele dintre simptomele mentionate anterior se manifesta, este necesar consultul unui medic de specialitate – medic urolog. Acesta va recomanda efectuarea de analize ale urinei.

Exista doua tipuri de analize ce pot fi efectuate in cazul suspiciunii de infectie urinara:

  • Analiza urinei: acesta este un test efectuat pe un esantion de urina pentru a verifica prezenta de: celule albe, globule rosii, nitriti, bacterii
  • Analiza culturii de urina: este un test care determina tipul de bacterii din urina, ce provoaca infectia
O data ce tipul de bacterii este cunoscut, acesta va fi testat pentru sensibilitatea la antibiotice pentru a determina care antibiotic va trata cel mai bine infectia. Alaturi de tratamentul cu antibiotice exista si alte alimente, suplimente alimentare si ceaiuri care ajuta la eliminarea infectiei urinare si la preventia infectiilor recurente.

infectii urinare

Infectiile urinare recidivante

Infectia urinara recidivanta este definita ca doua sau mai multe episoade de infectie urinara intr-un interval de 12 luni. Majoritatea infectiilor urinare recidivante rezulta din obiceiuri si igiena sexuala precare. Aceste infectii se numesc in mod obisnuit “cistita lunii de miere”.

Urocultura arata peste 100.000 germeni/ml urina, iar bacteria frecvent implicata in infectie este Escherichia coli (E. coli). Calea de transmitere a infectiei este ascendenta, din regiunea perianala si vagin, via uretra, in vezica urinara. Infectiile pot fi severe, asociate cu hematurie (sange in urina).

Pentru a evita recidivele infectiilor de tract urinar se recomanda Uriprev, dovedit clinic eficient in preventia recidivelor de infectii ale tractului urinar.

Infectiile urinare recidivante