Your browser fingerprint:

Simptomele infectiilor urinare

Simptomele infectiei vezicii urinare variaza in functie de severitate.

Acestea pot fi:
  • Durere, discomfort sau usturime in momentul urinarii
  • Apare nevoia de a utilizata toaleta mai des decat in mod uzual
  • Episoade dese de urinare in cursul noptii
  • Durere sau presiune in zona abdomenului
  • Uneori se poate observa sange in urina eliminata (hematurie)
  • Urina este mai tulbure decat de obicei
  • Exista un miros neplacut la urinare
  • Febra usoara, cu sau fara frisoane
  • Greata si varsaturi
  • Durere in partea laterala sau superioara a spatelui
Simptomele infectiei vezicii urinare variaza in functie de severitate

Infectiile care afecteaza rinichii sunt mai grave decat infectiile vezicii urinare si necesita asistenta medicala urgenta.

Medicul urolog va analiza intr-o prima etapa simptomele resimtite si eventualele episoade anterioare de infectii ale tractului urinar. Medicul poate cere si informatii legate de istoricul sexual (inclusiv istoricul partenerului), de boli cu transmitere sexuala, de utilizarea prezervativelor si de numarul partenerilor sexuali. Ulterior, medicul va realiza o examinare fizica si va recomanda teste de laborator, pentru a determina globulele albe din sange (celule anti-infectie), cat si eventualele bacterii.

Daca medicul va depista bacterii in urina este clar ca vorbim de o infectie urinara. Trebuie facut, de asemenea, diagnosticul diferential al simptomelor, urmarind si alte cauze - la femei putand fi si candidoza.
Infectiile care afecteaza rinichii sunt mai grave decat infectiile vezicii urinare si necesita asistenta medicala urgenta

Exista cazuri in care infectiile de tract urinar pot fi asimptomatice (de exemplu in cazul persoanelor in varsta, a pacientilor care se confrunta cu mai multe probleme de sanatate, imunodeprimati). Cu toate acestea, simptomele infectiilor urinare pot fi specifice pentru fiecare segment afectat, dupa cum urmeaza:

Cistita

Medicul urolog va analiza intr-o prima etapa simptomele resimtite si eventualele episoade anterioare de infectii ale tractului urinar. Medicul poate cere si informatii legate de istoricul sexual (inclusiv istoricul partenerului), de boli cu transmitere sexuala, de utilizarea prezervativelor si de numarul partenerilor sexuali.


Ulterior, medicul va realiza o examinare fizica si va recomanda teste de laborator, pentru a determina globulele albe din sange (celule anti-infectie), cat si eventualele bacterii.
Cistita

Uretrita

Uretrita apare atunci cand bacteriile patrund in uretra (tub care transporta urina din vezica urinara in exterior) si este foarte frecventa in cazul femeilor. Aceasta apare deoarece uretra femeilor este mai scurta (decat cea a barbatilor), fiind mai aproape de anus unde este prezenta bacteria E. coli.

Simptomele uretritei sunt destul de usoare si le putem recunoaste dupa prezenta secretiilor albicioase sau a celor cu aspect de mucus in cazul barbatilor. De asemenea, nevoia frecventa de a urina si eliminarea unor cantitati mici de urina (poliakiurie), insotita de usturime, senzatie de arsura si durere in timpul mictiunii (disurie) poate sa apara atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor.

Prezenta puroiului in urina (piurie) poate fi intalnita in cazul uretritelor, atat la persoanele de sex masculin cat si la cele de sex feminin, cu o frecventa usor mai mare.

Uretrita

Prostatita

Prostatita este o inflamatie a prostatei, o glanda situata in partea de jos a vezicii urinare a barbatilor, in fata anusului. Prostatita poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau de alte cauze, cum ar fi traumatisme sau schimbari hormonale.

Simptomele prostatitei pot include durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior sau pelvisului, dificultati la urinare, senzatie de arsura la urinare, durere sau disconfort in zona testiculelor si febra.

Tratamentul prostatitei depinde de cauza si poate include medicamente antibiotice, medicamente pentru a ameliora simptomele si interventii chirurgicale in cazuri severe. Este important sa se consulte un medic daca se suspecteaza prostatita pentru a determina cauza si pentru a incepe tratamentul adecvat.
Prostatita

Pielonefrita

Pielonefrita este o infectie a tractului urinar superior care afecteaza rinichii si are un debut brusc. Aceasta afectiune poate fi cauzata de bacterii care ajung la rinichi prin uretere, tuburile care transporta urina de la rinichi la vezica urinara. In 80% din cazuri aceasta este provocata de prezenta bacteriei Escherichia coli.

Simptomele pielonefritei pot include febra si frisoane, durere sau disconfort la nivelul abdomenului inferior sau pelvisului, urinari frecvente si dureroase, senzatie de arsura la urinare, si uneori varsaturi si greata.

Pielonefrita necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni complicatii grave. Este important sa se consulte un medic daca se suspecteaza pielonefrita pentru a incepe tratamentul adecvat.
Pielonefrita

Diagnostic – infectie urinara

Pentru a stabili un diagnostic corect de infectie urinara este necesar sa consultati un medic specialist iar acesta pune diagnosticul in urma unor investigatii specifice. Simptomele care pot indica prezenta unei infectii urinare care trimit pacientul la medicul de familie, medicul generalist, medicul urolog sau internist sunt urmatoarele:

  • Stari de greata si voma
  • Febra care poate fi insotita de frisoane
  • Dureri lombare si dureri pelvine

Cele enumerate anterior sunt asociate prezentei infectiilor urinare de tract superior – pielonefrite sau infectia rinichilor. Acestea necesita tratament imediat, prescris de medic.

Diagnostic – infectie urinara

In schimb, aparitia urmatoarelor simptome poate fi asociata cu prezenta unei infectii urinare de tract inferior (cistite, uretrite):

  • Disconfort si durere in timpul urinarii (disurie)
  • Senzatia de arsura si usturime in timpul mictiunii
  • Prezenta sangelui in urina sau piurie
  • Disconfort abdominal si dureri in zona pelvina
  • Nevoia de a urina frecvent
  • Eliminarea unor cantitati mici de urina

In cazul in care sunt netratate, infectiile urinare pot fi recurente (sa apara de mai multe ori intr-un an) iar persoanele de sex feminin sunt predispuse la infectiile urinare recidivante. De asemenea, in cazul lipsei unui tratament, functia rinichilor poate fi afectata, poate sa apara sepsisul iar in cazul femeilor insarcinate, poate afecta fatul.